У Бресті судять громадянку України за те, що в березні 2022 року зняла на відео російську військову техніку під Мінськом

18 Жовтня 2023, 20:34
Катерина Брюханова, громадянка України родом із Херсона, яку затримали в Білорусі. Фото: brestspring.org 6699
Катерина Брюханова, громадянка України родом із Херсона, яку затримали в Білорусі. Фото: brestspring.org

Катерина Брюханова родом із Херсона. Навчалася в Китаї, закінчила там 2015 року університет. У 2016 році переїхала жити до Білорусі, працювала перекладачкою з китайської. А в липні 2023 року її затримали та помістили в білоруське СІЗО. Подробиці цієї історії розповідають брестські правозахисники.

Катерину затримали під час проходження білоруського кордону. Вже деякий час білоруські прикордонники вибірково перевіряють телефони в тих, хто в'їжджає: у зоні ризику ті, хто брав участь у протестах у 2020 році, а також ті, хто має зв'язки з Україною (так, один раз повідомлялося, що приводом для перевірки стало те, що в білоруському паспорті місцем народження було зазначено Україну; також відомі випадки, коли білорусів запитують про родичів в Україні, їхні поїздки в Україну).

А Катерина не просто народилася в українському Херсоні. Вона має український паспорт. Тож під час в'їзду до Білорусі від неї «добровільно-примусово» зажадали дати телефон на перевірку. Катерина дала телефон, сама дала пароль до нього.

Профіль Катерини Брюханової на сайті repetitor.org.ua
Профіль Катерини Брюханової на сайті repetitor.org.ua

Зазвичай білоруські силовики в телефонах шукають підписки на «протестні» телеграм-канали, але можуть і перевірити фото (а що як там знайдуться знімки з протестів?), і навіть лайки в інстаграмах-ютубах. Загалом, шукають усе, що можна використовувати для політичних репресій проти людини.

У Катерини під час такої перевірки на кордоні білоруські силовики знайшли, що 30 березня 2022 року вона відправила 2 відео пересування російської військової техніки під Мінськом. Техніку вона бачила сама, і зафіксувала на свій телефон. А далі Катерина відправила ці відео в телеграм-бот редакції «Zerkalo» (білоруське незалежне медіа, що з'явилось на руїнах розгромленого 2021 року владою найпопулярнішого незалежного медіа TUT.BY після арешту головного редактора та частини команди).

Проблема в тому, що білоруська влада після протестів 2020 року спершу фактично заборонила всі незалежні ЗМІ (через що вони виїхали за кордон), а потім почала переслідувати людей й за передачу інформації таким ЗМІ. Робиться це під виглядом «боротьби з екстремізмом». Так, вищезгадане «Zerkalo» білоруська влада визнала так званим «екстремістським формуванням». Фактично це означає, що журналістам цього ЗМІ загрожує кримінальна стаття, але й надсилати інформацію такому ЗМІ — теж кримінал.

Таким чином, Катерину Брюханову звинуватили за ч. 1 ст. 361-4 Кримінального кодексу Республіки Білорусь «Сприяння екстремістській діяльності» і помістили в СІЗО.

11 жовтня 2023 року справа дійшла до суду. Справу розглядають не в районному, а відразу в обласному суді (Брестський обласний суд). Роль прокурора виконує Олександр Батюшко, роль судді — Андрій Сіз.

Білоруський прокурор Олександр Батюшко. Скріншот з ютуб-каналу білоруського державноготелеканалу «ТРК Брест»
Білоруський прокурор Олександр Батюшко. Скріншот з ютуб-каналу білоруського державного телеканалу «ТРК Брест»

Пояснюючи свої дії на суді, Катерина сказала, що злякалася і розлютилася, коли побачила багато техніки з літерами «Z» і «V». Розповіла, що в неї на батьківщині ці знаки вважаються ворожими. А до «Zerkalo» відправила тому, що хотіла дізнатися, що відбувається, адже ніде про рух такої техніки не писали.

За це прокурор зажадав для Катерини Брюханової 2 роки та 6 місяців колонії. Вирок оголосили 13 жовтня, але правозахисникам він поки що невідомий. А в 99,9% випадків у політичних справах у сучасній Білорусі присуджують рівно те, що просять прокурори — тож можна очікувати, що вирок саме таким і буде.

Зазначимо, що з 2022 року в Білорусі вже десятки людей засудили за аналогічними справами. За фото чи відео російської військової техніки, а інколи й за текстові повідомлення на кшталт «Столін, кордон з Україною, підтверджую запуск ракет з [російського] винищувача» судять за такою самою статтею, як у Катерини Брюханової. Зазвичай присуджують саме колонію. І зазвичай це за тією ж статтею «сприяння екстремістській діяльності», адже всі основні незалежні білоруські ЗМІ мають статус «екстремістського формування» в Білорусі. А ще незалежні білоруські ЗМІ засуджують російське вторгнення (на відміну від провладних ЗМІ, які повністю повторюють російські наративи).

Читайте також: Що треба знати про білоруського політв'язня Алеся Бєляцького, який отримав Нобелівську премію миру.

Анна Богданович

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024