Таврійський мікрорайон: липень 2023 року. Репортаж

29 Липня 2023, 07:38
Зупинка «Каштан» 4047
Зупинка «Каштан»

«Ми пішли з дідусем гуляти по району, я йому показував будинки і під’їзди, де жили мої однокласники і  хлопці з   КДЮСШ «Освіта», які виїхали після 24 лютого і досі не повернулися», – про це розповів мені мій син Назарій як прийшов додому.

«Нікого немає», – з сумом, дитячою образою і водночас надією сказав він.

Так закінчився перший день мого перебування в Херсоні. На рідному Таврійському мікрорайоні.

Що найбільше вразило?

ТИША. Тиша, яка  ріже вуха і  спричиняє головний біль. Бо знаєш, як тут було голосно від дитячого сміху, сварок сусідів і просто мирного і такого приємного, це зараз зрозумів, галасу найбільшого в місті спального мікрорайону.

Залізничний вокзал, міст через колії, проспекти Сенявіна, Некрасова і 200 років Херсону — і рідний третій Таврік — ще вчора звичайний маршрут, сьогодні важкий шлях повернення.

Незмінні троянди на розі 200 років і Некрасова.

Зачинений «Барбадос».

Рідна «Освіта», яка застигла у часі.

Культова «Черепаха» / «Паруса».

Меблеві магазини на 200 років.

Закритий «Фреш», колись центр життя мікрорайону, сьогодні  виглядає так.

Замкнуті «Фреш», «АТБ» на 200 років і 49 Гвардійської дивізії, працює тільки чорний «АТБ» на «Плазі».  Закритий магазин м’ясних виробів «Ферма», запечену скумбрію звідти досі згадую, «Доші-Доші» — теж не працює. Таврійський ринок зачинений.

Але на всім відомій алейці йде жвава торгівля. Точки фрукти/овочі, хліб з білого бусика, мужичок, що торгує товарами з Європи і багато пивничок, де завжди людно. Вони є навіть там, де їх раніше не було. Такі реалії…

56-та школа, як завжди, все чисто, пофарбовано, побілено і багато квітів.  Школа чекає повернення дітей. По району оголошення про набір в 56 д/с.

Тренажери біля школи, де колись яблуку ніде впасти, сьогодні  там жодної людини − це також сумні, болючі та неприємні реалії.

У моєму під’їзді живуть не більше 5-ти родин. Незвично пусті парковки біля під’їздів, машин майже немає…

Зеткою позначили балкон мого сусіда і зрадника Сергія, який втік  з окупантами на лівий берег. Хтось зі скритих зрадників додав  зетці палочку, вийшло як на фото.

Взагалі в моєму під’їзді дві родини, які разом з окупантами виїхали на лівий берег. Раділи  Росії…

Одна на другий день вторгнення волала біля будинку − ну що, накричалися Слава Україні?

«Людей мало, але і конкуренція не велика», - каже підприємець Артем, який займається продажем та ремонтом комп’ютерної техніки. «Портал» закритий і інших великих мереж теж нема», − продовжує Артем.

«Люди тепер з усього міста приїжджають полагодити, чи то роздрукувати або сканувати. Ми тут як в селі живемо, всі один одного знаємо», − розповідає Артем

Під час нашої розмови люди проходять і вітаються з ним.

Потім була піша прогулянка в район вулиць Генерала Алмазова/Вишнева (Блюхера/Безродного).

Пивна «Гараж».

Вулиця Карбишева.

Біля 4 школи.

Автовокзал.

Зачинені двері.

Вулиця Покришева.

Дорога на Миколаїв.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024