Як заборона на вилов раків впливає на відновлення його популяції

27 Квітня 2023, 14:55
Як заборона на вилов раків впливає на відновлення його популяції 816
Як заборона на вилов раків впливає на відновлення його популяції

Нещодавно працівники водної поліції Херсонщини виявили в акваторії парку «Нижньодніпровський» понад сотню раколовок. Улов браконьєрів випустили у природне середовище, самих же порушників наразі розшукують.

Коли йдеться про браконьєрський вилов річкового рака на території НПП «Нижньодніпровський», в першу чергу це стосується широко розповсюдженого у наших водоймах рака вузькопалого (він же рак довгопалий) (Astacus leptodactylus).

Незаконний вилов річкового рака є основною причиною зниження його чисельності, значно менший вплив на його популяцію чинить погіршення екологічного стану водойм пониззя Дніпра (в першу чергу – замулення).

Статевої зрілості річковий рак досягає на третьому році життя. Середня плодючість становить 150-200 ікринок, а до другого року життя за сприятливих природних умов доживає лише 10-15% молоді. Оскільки сезон розмноження раків охоплює дуже тривалий період і напряму залежить від температурних умов, то і заборона на їх вилов має відповідні межі (цього сезону - з грудня минулого року по червень теперішнього).

Саме зараз, у квітні, відбувається виношування ікри самицями, тоді як у травні-червні має відбутись вихід личинок. Слід враховувати, що рачки більше місяця залишаються поруч із самицею і в цей час є дуже вразливими.

Тому квітень-червень - вкрай важливий для поновлення нових генерацій річкового рака період, а будь-який вилов цих безхребетних серйозно шкодить його природним популяціям.

Природа нашого регіону потребує відновлення, яке неможливе без зменшення згубного втручання людини в екосистему пониззя Дніпра. Активні бойові дії ускладнюють процес виявлення порушників, проте вони не відміняють заборони на вилов водних біоресурсів, у яких наразі триває активний період розмноження.

Фото з фейсбук сторінки Поліція Херсонської області

Національний природний парк "Нижньодніпровський"

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024