Судитимуть затриману правоохоронцями екскерівницю медичної установи Херсонщини

29 Березня 2024, 08:30
Обвинувачена у пособництві державі-агресору екскерівниця медичної установи Херсонщини Інеса Чамлай. Фото: Поліція Херсонської області/Facebook. 1115
Обвинувачена у пособництві державі-агресору екскерівниця медичної установи Херсонщини Інеса Чамлай. Фото: Поліція Херсонської області/Facebook.

Національна поліція України скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишньої заступниці директора Обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Херсонської області. Їй інкримінують пособництво державі-агресору.

Про це інформує Поліція Херсонської області у Фейсбук.

В поліції не називають імені фігурантки. Втім журналісти Район.Херсон встановили, що звати її Інеса Чамлай.

За інформацією слідства, Чамлай добровільно пішла на співпрацю з російськими окупантами.

Після призначення фігурантка почала отримувати заробітну плату у російських рублях та виконувати свої обов’язки, спрямовані на допомогу окупаційній адміністрації держави-агресора.

Під час проведення слідчо-розшукових заходів правоохоронці встановили, що у її повноваження входили керування та організація роботи відділу автоматизованих систем управління та зв’язку, відділу екстреної медичної катастрофи та медицини катастроф, а також центральної оперативної диспетчерської.

Окрім цього, слідчі поліції та оперативники СБУ встановили, що, перебуваючи на псевдопосаді, зловмисниця ще подала свою кандидатуру на призначення її головним позаштатним спеціалістом так званого «міністерства охорони здоров’я Херсонської області». Окупаційна влада погодила подану заяву та у другій половині вересня 2022 року затвердила своє рішення відповідним наказом.

Під час своєї роботи на росіян фігурантка без вагань погоджувалася виконувати усі злочинні накази призначеної загарбниками влади. Правоохоронці встановили, що Інеса Чамлай використовуючи свої службові повноваження, надала вказівку кільком водіям і фельдшерам «швидкої допомоги» вивезти до тимчасово окупованого Криму 11 дітей з Херсонського обласного будинку дитини.

Після деокупації Херсона зловмисниця залишилась у місті й перебувала у ньому до кінця літа 2023 року.

Тоді вона переїхала до Львова, де оформила статус ВПО. Згодом Чамлай вирішила виїхати на територію Європейського Союзу. На одному з пунктів пропуску її й затримали правоохоронці. Також вони обшукали місця її проживання у Херсоні та Львові. Там  знайшли флеш-носії та документи із потенційними доказами злочинної діяльності.

Інеса Чамлай перебуває під вартою. Їй загрожує кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі строком від 10 до 12 років з конфіскацією майна.

Читайте також: Судитимуть заступницю окупаційного голови Херсонщини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024