Постачати продукти військовим на Херсонщині та Миколаївщині продовжить компанія Гринкевича

19 Січня 2024, 09:06
Ігор Гринкевич 2895
Ігор Гринкевич

Міністерство оборони подало до Державного бюро розслідувань заяву про визнання потерпілою стороною у справі проти компаній, афільованих із підприємцем Ігорем Гринкевичем.

Про це повідомлили на офіційному сайті Міністерства оборони України.

Як стало відомо Міноборони від ДБР, під час проведення досудового розслідування ДБР отримало докази про те, що в межах підписаних 23 лютого 2023 року контрактів компанії «Будівельна компанія Сітіград», «Трейд лайнс рітейл», «Будівельний альянс Монтажпроект» постачали Міноборони низькоякісні товари. Це спричинило Міністерству оборони матеріальну шкоду на загальну суму понад 934 мільйони гривень, свідчать дані ДБР. 

В межах досудового розслідування ДБР арештувало рахунки та активи цих компаній.

Наприкінці 2023 року одна з вище зазначених компаній – «Трейд лайнс рітейл» – на конкурсних торгах в системі Prozorro стала перможницею на постачання харчів по одному з 30 контрактів для ЗСУ. Через неможливість забезпечити поставки продуктів Міноборони ухвалило рішення та надіслало всі необхідні документи «Трейд лайнс рітейлу» для розірвання контракту.

Щоб уникнути складнощів із харчовим забезпеченням, 16 січня Міноборони оголосило в Prozorro інший конкурс на укладення контракту щодо постачання харчування для ЗСУ за процедурою прямих договорів.

Заступник Міністра оборони, полковник Віталій Половенко, повідомляв 9 січня 2024 року, що у Міноборони залишився тільки один контракт із компанією, афілійованою з Гринкевичем: «Він діє з 1-го січня по 1 квітня. Це угода на постачання харчування військовим у Миколаївській та Херсонській областях. Це була остання угода, яку уклав департамент ресурсного забезпечення, який зараз розформовують. Угода укладена за результатами тендеру, проведеного на Прозоро, — до того, як нам стало відомо про арешти і затримання».

Полковник також зазначив: тривають ретельні службові перевірки.

Одна група інспекторів перевіряє тендер, друга — контракт, третя — якість послуг. Інспектори перевірятимуть всі аспекті співпраці протягом всього терміну дії угоди. Зараз важливим пріоритетом є харчове забезпечення захисників. Утім, якщо зʼявляться хоч якісь підстави розірвати цей останній контракт достроково — ми негайно це зробимо.
Договір на постачання харчів, зокрема до Херсонської області, уклали 6 грудня 2023 року.

Скріншот з системи Прозорро
Скріншот з системи Прозорро

Далі було кілька додаткових угод: зокрема згідно з однією з них, наприкінці грудня додали постачання харчів також і до Одеської області.

Скріншот додаткової угоди
Скріншот додаткової угоди

Ця угода наразі чинна. Її вартість складає зазначені майже 470,8 мільйона гривень.

Нагадаємо, львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича працівники ДБР затримали в останні дні 2023 року. Гринкевич — один із найбільших постачальників Міністерства оборони, який пропонував хабар у 500 тисяч доларів США одному із керівників Головного слідчого управління Бюро за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній під час розслідування. 

Як зазначили в повідомленні ДБР, кілька місяців тому Бюро відкрило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 мільярди гривень.

Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб МОУ.

 

Це призвело до збитків бюджету за попередніми оцінками на 1,2 мільярда гривень та відповідно зриву постачання. 

Читайте також:

 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024