Стала відома доля місцевого самоврядування Херсонщини

17 Січня 2024, 12:09
Будівля Херсонської обласної ради до окупації. Фото ілюстративне 1684
Будівля Херсонської обласної ради до окупації. Фото ілюстративне

В Херсонській області військові адміністрації функціонуватимуть до кінця дії воєнного стану.

Про це повідомив народний депутат Україні, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади Віталій Безгін, пише Укрінформ.

Херсонська область — повсюдю військові адміністрації. Зі зрозумілих причин. Фактично по лінії розмежування, майже по Дніпру, плюс наш маленький плацдарм на Лівому березі.  Нам законодавство дало можливість з 2022 року призначати мерів головами військових адміністрацій населених пунктів. На Херсонщині складніший кейс, там є мери, які в полоні по півтора року, тому там звісно вони заміщені начальниками військових адміністрацій. Але на Херсонщині така модель буде до кінця війни, там не буде повернення до місцевого самоврядування до завершення війни», — зазначив депутат.

За його словами, також існують питання щодо проведення місцевих виборів після завершення війни. 

 

Після війни будуть проведені місцеві вибори,  оберуть депутатів. Інше питання — це обмежувати чи не обмежувати виборче право політикам проросійських партій. Навіть не прямим колаборантам, а політикам проросійських партій. Суспільство — за, особисто я — за, але ми отримали висновок Венеційської комісії. Кажуть, це недемократично, порушення стандартів, будуть через це проблеми з євроінтеграцією. І дуже важкий цей баланс на терезах», — сказав  Віталій Безгін.

Парламентарій відзначив, що головними проблемами та завданнями для відновлення деокупованих територій є безпека і людський ресурс. Так, за його словами, у Херсоні, до повномасштабного вторгнення проживало 300 000 мешканців, зараз там залишається близько 60 000. Ці фактори взаємоповʼязані та прямо впливають на економіку регіону.

Водночас як додав Віталій Безгін, за дослідженнями європейських партнерів, 77% з тих людей, які виїхали через бойові дії та зараз перебувають у восьми західних областях, не планують після завершення війни повертатися у свої домівки.

Це вже передбачає інше моделювання, що робити з соціальною інфраструктурою — школи, садочки, сфера охорони здоровʼя. Постає питання, що більше потрібно буде будувати там (у західних областях — редактор), але якщо тут не відновлювати, то це означає, що ми самі перетворюємо цю територію на сіру зону. Це важке питання для формування державної політики», - сказав парламентарій.

Читайте також: Колаборанти демонструють показний, але не надто щирий оптимізм з наближенням «перевиборів» у РФ.

 

 

 

 

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024