На Херсонщині повністю зміниться екосистема: наслідки підриву Каховської ГЕС

07 Червня 2023, 13:00
Каховське водосховище 980
Каховське водосховище

Відомий науковець Євген Корж, кандидат географічних наук, доктор філософії, викладач ХДАЕУ тривалий час спостерігає за роботою Каховської ГЕС.

Про це повідомляє видання Український Південь

Для Херсонської облдержадміністрації він розробив 3 варіанти сценаріїв наслідків на навколишнє середовище у результаті підриву ГЕС.

Затоплення йде за варіантом 2: Усі шлюзи гідроагрегатів постійно повністю відкрито і надлишкові об’єми води за їх наявності переливаються через водозливині шандори у верхній частині греблі Каховської ГЕС.

В інтерв’ю журналістам інформаційного видання “Український Південь” Євген Корж розповідає, з якими наслідками і виклакми зіткнемося на десятиліття: солона вода у пониззі Дніпра, у верхній частині – засушливість, знищення унікальних видів рослин, тварин.

Вже сьогодні знищені гнізда птахів, місця побутування тварин, нерестовища.

Вода, як різко прийшла, так різко і піде.

Близько 20 років природа адаптувалася до діяльності Каховської ГЕС. тепер такі виклики на наступні 20 років. Крім негативного, є і позитивні тенденції .

“Натомість зазначимо, що великі витрати води у русловій мережі пониззя Дніпра навпаки є дуже сприятливими для «промивки» заплавних водойм, малих проток і прилеглих плавневих заболочених масивів у весняний період та очищення її від мулів, детриту й інших шкідливих органічних речовин, що накопичились у них впродовж багатьох десятиліть”, – зазначає Євген Корж.

В ефірі з журналісткою інформаційного видання поговорили і про кавуни на Херсонщині – вони будуть. Аграріям доведеся пристосовуватися до нових умов, відсутності води, міняти культури, втлювати нові технології.

 

Так поступово – це все змінить життя у сільських районах Херсонської області. Науковець зазначає, що струс для природи на рівні ядерного вибуху, за наслідками.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024