Російські окупанти сформувала систему щодо русифікації українських дітей – Микола Кулеба

13 Травня 2023, 17:25
Микола Кулеба 310
Микола Кулеба

В російській федерації вже сформована система щодо русифікації українських дітей.

На цьому наголосив виконавчий директор БО «Save Ukraine», Уповноважений Президента України з прав дитини (2014 -2021 рр.) Микола Кулеба під час пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

На прикладі 15-річної дівчини Аліни з Херсонської області, яку росіяни вивезли до Мордовії, Кулеба пояснив, що росіяни використовують залякування щодо українських дітей, аби переправити їх на територію росії.

«Те, що ми чуємо постійно, – діти говорять, що на тимчасово окупованих територіях іде залякування та маніпуляції. Їм розповідають, що будуть гвалтувати, будуть вбивати. В нас це не поодинока історія, коли діти просто тікають. Далі дітей забирають військові», – пояснив він.

Беручи до уваги приклад 15-річної Аліни, яку посели в будинок у Мордовії, влаштували в місцеву школу та готували російські документи, Микола Кулеба наголосив, що в росії вже є злагоджена система щодо русифікації депортованих українських дітей.

«В росії чітко працює програма. Їх розселяють в регіони, в цьому випадку в Мордовію, в село, де був якийсь покинутий будинок. Їм дають цей покинутий будинок, моментально оформляють всі виплати та допомоги, влаштовують в російську школу. Водночас ніхто не шукає батьків та рідних. Натомість відновлюються документи. В Каховці, на окупованій території, вона отримала копію свідоцтва українського. Далі в росії вона отримає російське свідоцтво про народження. Якби ми не встигли її забрати, в неї вже взяли відбитки пальців і готували видати російський паспорт», – зазначив він.

Микола Кулеба зауважив, що в контексті вищенаведеного можна казати, що це сформована система в рф щодо русифікації українських дітей, щодо знищення української ідентичності.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024