Російські окупанти осушили Каховське водосховище до критично низького рівня

18 Березня 2023, 08:15
Каховське море 3561
Каховське море

Такі дії окупантів ставлять під  загрозу забезпечення питною водою і стан сільськогосподарського виробництва Херсонщини, а також безпеку Запорізької АЕС.

Наслідки війни для довкілля в Україні оцінили майже у 2 трильйона гривень.

Днями в Офісі Президента України обговорили наслідки війни для довкілля та подальші дії влади щодо притягнення окупантів до відповідальності.

Над обрахунком збитків довкіллю наразі спільно працюють Державна екологічна інспекція України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України,  представниками профільного Комітету Верховної Ради України, РНБОУ, СБУ та органи прокуратури. За попередніми підрахунками, шкода довкіллю України, завдана росіянами, сягає майже 2 трильйони гривень.

У фіксації фактів екоциду з боку армії рф в Україні допомагають міжнародні партнери. Зокрема,  Державний департамент США, який допомагав розробляти методики з обрахунку збитків довкіллю, Європейська Комісія, ОБСЄ, ПРООН, Світовий Банк, ЮНЕП, Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Міністерство клімату та навколишнього середовища Польщі, Обсерваторія конфліктів і довкілля Великої Британії та Zoі Environment Network (Швейцарія) тощо.

Про жахливу ситуацію пишуть регіональні ЗМІ, блогери, еко-активісти, видання, сьогодні про цю трагедію Півдні України пишуть закордонні ЗМІ, наприклад Національне громадське радіо США (NPR).

Про сучасний стан трагедії можна подивитися по світлинам зробленим в тимчасово окупованій Виликій Лепетисі, що стоїть на березі Каховського моря.

Через зменшення рівня води у Каховському водосховищі мешканцям Марганця та ще кількох громад рекомендують мати 3-добовий запас води.

Така ситуація ставить під загрозу забезпечення питною водою і стан сільськогосподарського виробництва Херсонщини, а також безпеку Запорізької АЕС, йдеться в матеріалі Національного громадського радіо США (NPR).

NPR опублікувало супутникові знімки від Planet і Maxar, на яких видно, що рівень води у водосховищі впав до найнижчої позначки за три десятиліття.

Торік у листопаді росіяни підірвали дорогу над дамбою Каховської ГЕС, аби стримати наступ українських військ.

Каховське водосховище – це величезне штучне озеро. Воно є кінцевою водоймою в мережі водосховищ уздовж річки Дніпро. З 1950-х років воно використовується для забезпечення питною та зрошувальною водою південних районів Херсонської та Запорізької областей України. Довгий канал, що веде від водосховища, також постачає воду до окупованого Росією Криму.

За словами Брайана Кунса, географа зі Шведського університету сільськогосподарських наук, який вивчав сільське господарство на півдні України, водосховище має важливе значення для забезпечення водою посушливих сільськогосподарських угідь у південній частині країни. Мережа каналів, що відходять від водосховища, зрошує приблизно 200 000 гектарів сільськогосподарських угідь, які використовуються для вирощування соняшнику, зерна та овочів.

Також Каховське водосховище було критичним джерелом води для Кримського півострова, який подається через 403-кілометровий канал.

зменшення води в Каховському водосховищі проблеми з водою загрожують багатьом містам які зараз перебувають під російською окупацією.

В «Укргідроенерго» вважають, що російські окупанти відкрили шлюзи станції, побоюючись наступу українських військових.

Зараз з’являється  інформація що вода по троху починає підніматися.

світлини група Новини Великої Лепетихи у фейсбуці

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024