Ірина Цілик отримала Шевченківську премію: згадуємо її виступ у Херсоні

11 Березня 2023, 22:34
Ірина Цілик та Юрій Іздрик у Херсоні, 2016 рік 1889
Ірина Цілик та Юрій Іздрик у Херсоні, 2016 рік

Якщо ви писали цьогоріч радіодиктант національної єдності, то мабуть пригадуєте, що авторкою тексту стала українська письменниця та режисерка Ірина Цілик. Цьогоріч вона отримала Національну премію України імені Тараса Шевченка (її ше називають Шевченкіська премія) у номінації «Кіномистецтво» за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин».

Про це повідомв Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Що сталось в день, коли мали оголосити лауреатів

Попри те, що 9 березня раптово оголосили про перенесення дати вручення Шевченківської премії (ця традиція не порушувалась ніколи — імена переможців оголошували щороку в день народження Тараса Шевченка), лауреатів все ж таки оголосили, хоч і 11 березня. Офіційною версією перенесення вручення премії на 22 травня (роковини перепоховання Тараса Шевченка) стала заява Голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрія Макарова про те, що необхідно встановити премію «За внесок у перемогу».

Можливо причиною оголошення переможців саме 11 березня став резонанс, який зчинився в культурному середовищі через перенесення дати вручення — без обговорень та попередніх заяв, а в день, коли мали оголосити переможців. В заяві Комітету йдеться про те, що, Комітет, керуючись відповідним порядком, 15 лютого 2023 року провів засідання та голосування, що визначило переможців у номінаціях «Література», «Публіцистика, журналістика», «Літературознавство і мистецтвознавство», «Музичне мистецтво», «Кіномистецтво». За результатами конкурсу Комітет вчасно підготував і вніс Президентові України подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного Указу Президента України.

Рішення Комітету за результатами третього туру оприлюднили на офіційному веб-сайті Комітету, відповідно до пункту 8 Положення. А тепер — лауреати:
  • КАЛИТКО Катерина Олександрівна, поетеса – за книгу поезій «Орден мовчальниць»
  • КОМПАНІЧЕНКО Тарас Вікторович, БЕРЕЖНЮК Максим Павлович, ДАНИЛЕЙКО Северин Володимирович, КРИСЬКО Ярослав Андрійович, ОХРІМЧУК Сергій Михайлович, виконавці гурту «Хорея Козацька» – за авдіоальбом «Пісні Української революції»
  • НАЗАРЕНКО Михайло Йосипович, літературознавець – за книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792-1883» у двох частинах
  • ПОРТНІКОВ Віталій Едуардович, журналіст – за публіцистичні статті та виступи останніх років
  • ЦІЛИК Ірина Андріївна, режисерка – за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин»

Ірина Цілик у Херсоні

Ірина Цілик разом із Юрієм Іздриком презентували свою творчість 12 червня 2016 року у Херсоні. Обласний центр став одним з останніх у Всеукраїнському тур. До Херсона автори приїхали в рамках проекту «Мережа», організатором якого стала Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ.

Тоді Ірина презентувала збірку поезій «Глибина різкості», що за визначенням Іздрика, є прикладом класичної та якісної сучасної лірики. Поетка зачитала не тільки вірші із нової книги, але й розповіла про те, що найбільше її вразило за час Всеукраїнського туру. Звичайно, це українські міста, потреба Сходу та Півдня в українській літературі та зустріч із коханим чоловіком, який і тоді, і зараз перебуває у зоні бойових дій. Йдеться про Артема Чеха.

«Були багато теплих та цікавих зустрічей, були забиті зали та запрошення від наших читачів на суп. Але наразі мій чоловік уже рік перебуває у зоні АТО, він там, а я тут … І коли він вирвався і приїхав в Сєвєродонецьк на мій виступ, то зрозуміла, що тільки задля цього одного варто було їхати в тур», – додає Ірина.

Ірина Цілик у Херсоні також зачитала і вірші, котрі були створені протягом презентаційної подорожі. Обмінялися митці й поезіями, що присвятили один одному.

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024