Хто допомагав окупантам розкрадати музейні цінності в Херсоні

09 Лютого 2023, 07:44
Так званий міністр культури Херсонської області, колаборант Олександр Кузьменко 2149
Так званий міністр культури Херсонської області, колаборант Олександр Кузьменко

Під час окупації Херсона роль так званого міністра культури Херсонської області виконував місцевий колаборант, колишній вчитель музики Олександр Кузьменко, який допомагав окупантам розкрадати українські музеї. Історію про те, як він допомагав окупантам розкрадати музейні цінності, розповіли журналісти «Слідства.Інфо».

Журналісти «Слідства.Інфо» знайшли фото та деякі документи зрадника Кузьменка, які свідчать про його співпрацю з росіянами. Фейкове міністерство культури Херсонської області причетне до розкрадання культурних цінностей під час втечі окупантів з Херсона.

Проросійський учитель музики

Олександр Вікторович Кузьменко був звичайним директором музичної школи №4. Також колись викладав музику у школі мистецтв №1 у Херсоні. Кузьменко любив відвідувати заходи проросійських прихильників — брав участь у «Безсмертному полку».

Олександр Кузьменко
Олександр Кузьменко

Олександр Кузьменко
Олександр Кузьменко

Олександр Кузьменко
Олександр Кузьменко

У 2010 році Олександр Кузьменко був членом нині забороненої Комуністичної партії України, депутатом Степанівської сільради. У 2020 році Кузьменко став депутатом Суворовської районної у місті Херсоні ради VIII скликання. Тоді ж був членом політичної партії «Блок Володимира Сальдо».

Дружина колаборанта Олена Кузьменко працювала директоркою школи мистецтв №1, на цю посаду у 2009 році її призначив Володимир Сальдо (очільник окупаційної влади Херсонської області). Як пише телеграм-канал «База зрадників Херсона», Олена після окупації міста також пішла на співпрацю з росіянами.

Дружина колаборанта Олена Кузьменко
Дружина колаборанта Олена Кузьменко

«До 22-го сдать списки тех, кто уехал»

Олександр Кузьменко на новій посаді фейкового міністра культури не лише вів пропагандистську діяльність у Херсоні, а й здавав окупантам українських учителів, які виїхали з міста, бо не хотіли співпрацювати з росіянами.

В одному з блокнотів, знайденому у будинку Кузьменка, був запис, датований квітнем: «до 22 сдать списки преподавателей, кто уехал» і російський номер телефону.

Блокнот Олександра Кузьменка
Блокнот Олександра Кузьменка

 

Чоловік активно працював на окупантів і брав участь у псевдореферендумі. Про це писали у російських ЗМІ. Під фото так званого міністра з аркушем біля урни пропагандисти розмістили заклик до «голосування».

Олександр Кузьменко бере участь у псевдореферендумі
Олександр Кузьменко бере участь у псевдореферендумі

З телеграму псевдоміністерства відомо, що Олександр Кузьменко проводив у Херсоні заходи, які прославляли «російську культуру». Зокрема, він відкривав виставку про Калініград.

«Мы планируем, что такая же выставка, но уже про Херсонскую область, откроется в Калининграде. Сейчас мы ищем фотохудожников, которые смогут запечатлеть Херсонские достопримечательности и передадим их в Калининград», — говорить російським пропагандистам колаборант.

Олександр Кузьменко дає інтерв’ю пропагандистським ЗМІ / скріншот з відео
Олександр Кузьменко дає інтерв’ю пропагандистським ЗМІ / скріншот з відео

«Росія готова допомогти»

Співробітники художнього музею пригадують, що Кузьменко приїхав до них 11 червня, якраз у той день, коли директорка установи організувала видачу гуманітарної допомоги.

«11 червня був день, коли нас зібрали з гуманітаркою. Перед тим, як заходити до музею, одна з наших співробітниць — Наталя Кольцова, яку підозрюють у колабораційній діяльності, сказала, що нібито їй зателефонували з так званого російського департаменту культури і сказали, що приїде начальник на зустріч із колективом», — згадує науковиця Херсонського художнього музею Лариса Жарких.

За словами жінки, на зустрічі з музейниками Кузьменко проголошував російські наративи. Колаборант розповідав, що українська влада покинула людей напризволяще, а ось Росія готова допомогти.

Директорка Херсонського художнього музею Аліна Доценко говорить, що Кузьменко через місяць після свого візиту змінив охорону музею на свою.

«Кузьменко прийшов з нею (працівницею музею Наталею Кольцовою, — ред.) і пообіцяв при всіх, що напише заяву в комендатуру, щоб змінили в музеї охорону на «надійну», військову, рашистську. Але це вони зробили аж 19 липня», — каже Доценко.

Аліна Доценко — директорка Херсонського художнього музею
Аліна Доценко — директорка Херсонського художнього музею

Співробітники говорять, що під час розкрадання музею Кузьменко не був присутній, замість себе колаборант прислав заступника, але жодних документів з вивезення музейного майна ніхто не бачив.

«Викрали понад 10 тисяч експонатів»

29 жовтня стало відомо про розкрадання російськими окупантами художнього та краєзнавчого музеїв. Наприклад, у Херсонському історико-краєзнавчому музеї знаходилося понад 170 тисяч експонатів. Найстарішій знахідці було понад 7 тисяч років. Там також зберігалися скарби зі скіфських курганів.

У своєму телеграм-каналі так зване міністерство культури Херсонської області розмістило докази своєї причетності до викрадення експонатів з музеїв, а також пам’ятників у Херсоні.

28 жовтня з’явився такий допис: «Министерство культуры Херсонской области продолжает свою работу, несмотря на сложившиеся обстоятельства. Мы содействовали вывозу в безопасное место памятников русскому полководцу Александру Суворову, флотоводцу Фёдору Ушакову. Памятник Г.А. Потемкину-Таврическому, как и его прах, также были эвакуированы».

У так званому міністерстві викрадення українських пам’яток назвали «евакуацією»: «Министерство культуры Херсонской области активно содействовало эвакуации ценностей Херсонского областного краеведческого и Херсонского областного художественного музеев! История, которая хранилась веками, теперь будет находиться в безопасном месте до улучшения ситуации в городе».

Окупанти аргументували вивезення українських експонатів як необхідний крок для захисту мистецьких робіт. Однак Херсонський художній музей зауважив, що росіяни чомусь не захотіли «рятувати» картину з зображенням свого головного ідола — Владіміра Леніна. Вони залишили портрет у музеї.

Херсонський музей після приходу окупантів
Херсонський музей після приходу окупантів

Херсонський музей після приходу окупантів
Херсонський музей після приходу окупантів

Херсонський музей після приходу окупантів
Херсонський музей після приходу окупантів

Херсонський музей після приходу окупантів
Херсонський музей після приходу окупантів

Херсонський музей після приходу окупантів
Херсонський музей після приходу окупантів

Як розповіли «Слідству.Інфо» в музеї, окупанти викрали з нього понад 10 тисяч експонатів. Цю цифру підтвердив директор Центрального музею Тавриди (в окупованому Сімферополі), куди вивезли культурні цінності.

Росіяни за підтримки зрадників продовжують викрадати українські пам’ятки. Стало відомо, що за сприяння псевдоміністерства культури, очолюваного колишнім вчителем музики, окупанти обікрали Каховський історичний музей. Розкрадання вони теж назвали «евакуацією».

Навіть попри те, що росіяни втекли з Херсона, такі колаборанти, як Кузьменко, надалі служать ворогу вже в інших окупованих містах України. Найімовірніше, він наразі перебуває у Новій Каховці, куди росіяни перенесли свої незаконно створені адміністративні органи.

Служба безпеки України Херсонської області встановлює усіх колаборантів, причетних до злочинів. Наразі правоохоронці ще не відкрили кримінальне провадження щодо Олександра Кузьменка.

Авторка Юлія Хімерик

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024