Частину вкраденої колекції Херсонського краєзнавчого музею було вивезено до окупованого росіянами Генічеська

08 Лютого 2023, 08:55
Вкрадена колекція Херсонського обласного краєзнавчого музею 811
Вкрадена колекція Херсонського обласного краєзнавчого музею

Стало відомо, що частину вкраденої колекції Херсонського обласного краєзнавчого музею було вивезено до окупованого росіянами Генічеська. Так зване «Министерство культуры Херсонской области», утворене фейковою владою, оприлюднило у своєму телеграм-каналі відео, на якому демонструються експонати з музейної виставки, присвяченої О. Суворову.

Ця виставка була створена на основі зібрання відомого в Херсоні колекціонера, члена міського клубу любителів книги «Кобзар» Леоніда Ширяєва.

Леонід Костянтинович Ширяєв (1906-1993) був непересічною особистістю. У молоді роки він потрапив під криваве колесо сталінських репресій, але не втратив бадьорості духу й оптимізму. Пристрасний любитель історії він впродовж життя зібрав унікальні колекції. Поруч із суворовською тематикою  Леоніда Костянтиновича цікавила історія Херсона. Так з’явилися колекції листівок дореволюційного міста, були зібрані матеріали по темі «Херсонщина у роки громадянської війни». Л.К. Ширяєв регулярно надавав матеріали зі своїх зібрань для виставок у закладах культури та організаціях Херсона. Справжній патріот рідного міста, наприкінці життя він вирішив передати колекцію, присвячену Суворову, до Херсонського обласного краєзнавчого музею. На основі цих матеріалів була створена постійнодіюча виставка.

Тепер з гіркотою ми бачимо музейні предмети з колекції Херсонського обласного краєзнавчого музею вивезеними за межі міста. На відео співробітники музею впізнали такі експонати: шапку гренадерську голштинських військ ХVIII ст., срібний рубль другої половини ХVIII ст.,    срібну медаль «За победу над пруссаками.1759 г.», бляху налобну шапки-гренадерки ХVIII ст.,  муляжі нагород Суворова, свічник бронзовий ХІХ ст., штик від рушниці початку ХІХ ст., артилерійський кніпель а  також картини, плакати, репродукції.

Демонструє незаконно вивезені з музею матеріали колишній заступник директора музею юлія ржевська. Інакше як зрадою музейної справи і своєї Батьківщини назвати цей вчинок ми не можемо. У той час, коли співробітники музею з ризиком для життя під обстрілами рятують залишки колекції, зрадники цинічно хизуються вкраденими експонатами.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024