Неспокійна старість: «Лікарі без кордонів» евакуювали понад 340 людей з Херсонщини

04 Лютого 2023, 18:25
Ехаб Заваті/"Лікарі без кордонів" 1171
Ехаб Заваті/"Лікарі без кордонів"

Їм 90 чи 80. Ці люди давно вже на пенсії, та замість спокійної старості, вони ледь не щодня чують вибухи та обстріли. Медсестер та лікарів вони бачать частіше, ніж онуків та дітей. В таких умовах живуть літні люди у геріатричному пансіонаті у Херсоні.

Пані Ярославі – 87 років. Її родичі нині за кордоном, донька працює в Італії. Бабуся ж залишилася в Херсоні. Жила у центрі для літніх людей. Жінка каже: тут за нею добре доглядали. Та через обстріли та вибухи нині небезпечно залишатися у місті.

«Часто чула вибухи поряд. Я багато читала, щоб відволіктись».

Поряд із нею – пан Олексій. Йому 70. Має 2 синів і 2 дочок, та нині вони у Німеччині та Польщі. Чоловік каже: не боявся жити у Херсоні, хоч часто чув вибухи поблизу. В лікарні добре годували, та – каже – скучив за шашликами, його улюбленою стравою. 

У центрі для літніх людей, де жили Олексій та Ярослава, немає бомбосховища. Є підвали, та вони не пристосовані для того, щоб ховатися від обстрілів. До того ж, багато пацієнтів прикуті до ліжка.

«Ми закрили всі вікна палат мішками з піском, але пацієнти все одно бояться», – каже Ірина Котуля, завідувачка відділенням Херсонської геріатричної лікарні.

Деякі пацієнти – важкохворі. В одного чоловіка – ампутована нога, інші – перенесли інсульт. Тож задля їхньої безпеки їх евакуювали з лікарні на Львівщину спецпотягом.

До потяга людей підвозили карети швидкої допомоги міжнародної медичної організації «Лікарі без кордонів». Пані Ярослава всю поїздку співає; просить вгадати, скільки їй років, і намагається всіх підбадьорити. А потім каже, що також хвилюється: хоч Львівщина і далеко від фронту, та ракети дістають і туди.

«Коли ж закінчиться війна?», – питає пані Ярослава. «Швидше закінчимось ми».

З евакуацією жителів Херсонщини допомагають «Лікарі без кордонів» (MSF). Загалом медичний потяг MSF перевіз вже понад 340 пацієнтів з цього регіону до більш безпечних міст України. У поїзді, зокрема, є реанімаційне відділення і вагони для пацієнтів середньої тяжкості. Вагони оснащені дефібриляторами, апаратами УЗД та іншою апаратурою. Також під час поїздки пацієнтів супроводжують лікарі та медичні сестри.

15 листопада MSF стала першою міжнародною медичною неурядовою організацією, яка потрапила до Херсона після того, як його відвоювала Україна. Медики провели там понад 818 консультацій за 6 днів. Вже згодом до міста почав приїздити евакуаційний потяг «Лікарів без кордонів».

Світлини Ехаб Заваті/"Лікарі без кордонів"

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024