Працівники Херсонського обласного архіву приступили до обліку викраденого майна установи (ФОТО)

04 Грудня 2022, 13:26
Херсонський обласний архів 805
Херсонський обласний архів

Вперше після захоплення центрального корпусу архіву російськими військовими його очільниця разом із головним інженером потрапили до приміщення.

Про це повідомила очільниця арїіву І

Розмінування завершено. Всередині — розруха, безлад, розграбовані архівосховища та бібліотека. По архіву гуляє вітер. Вчора вибуховою хвилею були вибиті вікна та двері. З понеділка починаємо роботу зі складання списків викрадених фондів.

Наприкінці листопада до архіву потрапив  голова Державної архівної служба України Анатолій Хромов. Він розповів, що сталось із архівом: 

  1. Викрадено частину техніки та обладнання – координуємо надання благодійної допомоги за цим напрямом.
  2. росія викрала значну частину справ (можливо до 50% паперових та аудіовізуальних документів) - розпочато перевірку наявності та складання актів нестачі, відкрито кримінальні провадження за фактом.
  3. Десятки найдавніших і найцінніших справ були сховані та врятовані архівістами від викрадення – будуть евакуйовані в безпечне місце.
  4. В архіві, як і в місті, відсутнє опалення, світло та водопостачання – опрацьовуємо питання першочергового підключення та автономного живлення.
  5. Зберігається ризик щоденних обстрілів (в місті гучно)  –  визначені комплекси фондів до їх евакуації та оцифрування в умовно безпечних районах.
  6. До 40% основних генеалогічних фондів (в тому числі викрадених оригіналів) мають цифрові страхові копії – в найближчі місяці забезпечимо до них онлайн доступ користувачів.

В якому стані побачила архів його очільниця, ви можете бачити на фото нижче.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024