Не перша спроба засипати протоку на Джарилгачі: як це було до окупації

21 Травня 2023, 16:48
Карта Каркіницької затоки 4182
Карта Каркіницької затоки

Надвечір 19 травня чимало медіа облетіла інформація Генштабу про те, що протоку між островом Джарилгач на Херсонщині засипали піском в районі селища Лазурне. 

Це зробили для того, щоб використовувати природоохоронну територію національного парку для військових потреб. Зокрема, окупанти облаштували на острові військовий полігон, — йдеться в повідомленні. Але якщо ви думаєте, що це перша спроба засипати протоку, то помиляєтесь.

Подібні спроби були неодноразово — ще задовго до окупації. Я не пригадаю точної дати, але, здається, 2020-го року херсонці, які відпочивали в Лазурному, побачили, що вантажівки з піском рухаються до протоки. І не просто рухаються, а з цілком зрозумілою метою: було дуже схоже на те, що намагаються засипати піском протоку.

Це добре видно, особливо з Лазурного. Місцеві тоді говорили, що такі спроби вчиняють регулярно. Проте ті ж такі місцеві бояться вголос про це говорити, бо ж за цією справою стоїть... екс-очільник херсонської митниці, тоді ще заступник Голови Херсонської облради Віталій Булюк, який одним із перших пристав на бік росіян, хоч і до кінця квітня 2022 року розповідав, який він патріот України.

Віталій Булюк
Віталій Булюк

Писати про справи Булюка лячно було не лише скадовчанам або лазурненцям — херсонцям теж. Позаяк Булюк перебував здебільшого в Херсоні, терени його інтересів — це Скадовський район, зокрема порт. Булюк був доволі впливовою людиною на Херсонщині — з ним дійсно боялись зв'язуватись. Я, наприклад, не знайшла інформації про засипання протоки піском раніше за вчорашню. А це робилось систематично.

Розголос здійснювали здебільшого без соцмереж або й прямими скаргами. Іноді просили про скарги немісцевих, аби місцевим не прилетіло. Можливо саме ці скарги завадили завершенню справи тоді. Наразі Скадовщина під окупацією — у росіян і колаборантів розв'язані руки.

А можливо засипати протоку раніше завадили цілком природні явища, які відбуваються у протоці. Втім, росіяни не люблять вивчати щось, окрім промов Путіна. Тому цілком логічно, що вони не розуміють можливих наслідків для себе ж. Сумно це все. Але якщо Природа своє точно забере і поставить все на свої місця, то чи відповість Булюк за законом за всі свої злочини, чи ні, невідомо.

Принаймні незадовго до масштабного вторгенння він цілком законним шляхом — через суд — поновився на посаді як очільник херсонської митниці і отримав майже мільйонну компенсацію. Нагадаю, що звільняли його звідти під час люстрації — відповідно до Закону України «Про очищення влади». А у 2019-му році небезпідставно Булюка називали тіньовим куратором Херсонщини. Тобто в судах здебільшого правда була на боці Булюка.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024